Podział instrumentów ze względu na źródło dźwięku  
  1. Instrumenty strunowe, inaczej chordofony. Źródłem dźwięku jest w nich drgająca struna.
    • Smyczkowe: skrzypce, altówka, wiolonczela, kontrabas i ich odmiany
    • Szarpane: harfa, lutnia, lira, mandolina, gitara, cytra, klawesyn itp.
    • Młoteczkowe: fortepian, pianino, cymbały węgierskie
  2. Instrumenty dęte, inaczej aerofony. Źródłem dźwięku jest w nich drgający słup powietrza.
    • Dęte drewniane: flet klarnet, obój, fagot, saksofon i ich odmiany
    • Dęte blaszane: trąbka, róg, puzon, tuba itp.
    • Dęte klawiszowe: organy, fisharmonia
  3. Perkusyjne. Źródłem dźwięku jest drganie korpusu lub całego instrumentu.
    • Błonowe, inaczej membranofony.
      • kotły - dają dźwięk o określonej wysokości.
      • bębny (wielki, mały tamburyn) - wydają dźwięki (szmery) o nieokreślonej wysokości.
    • samobrzmiące, inaczej idiofony, gdzie instrument jest źródłem dźwięku. Np. talerze, trójkąt, kołatki, dzwonki itp.
 
Copyright (c) 2002-2007 by Tempus Fugit